Behandeling prolaps

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Behandeling prolaps

Behandeling prolaps (verzakking)

Een prolaps behandeling hangt af van de ernst van de situatie en van de soort verzakking. Bij een lichte prolaps zijn de volgende behandelingen mogelijk:

 • Therapie. Met gerichte oefeningen kunnen verzakkingen ongedaan worden gemaakt en kan verergering worden voorkomen. Ook de met de verzakking gepaard gaande klachten kunnen hiermee worden aangepakt. Mogelijke therapieŽn zijn bijvoorbeeld:
  • Bekkenfysiotherapie; fysiotherapie kan ook aan een operatie worden voorafgegaan om de conditie van de bekkenbodem te verbeteren.
  • Bekkenbodemtraining. Hierbij wordt de bekkenbodemspier over de hele dag verdeeld sterk aangetrokken en vervolgens ontspannen. Als dit langere tijd wordt volgehouden, kan deze vorm van training veel resultaat opleveren.
  • Buik-, rug- en beenspiertraining om verergering te voorkomen.
  • Adviezen voor een juiste houding, voor tillen van zware voorwerpen en ter ondersteuning van de buikorganen.
 • Hormoonbehandeling. Tijdens de overgangsjaren kunnen spieren en steunweefsels worden versterkt met een behandeling met vaginale hormoonzalf of -tabletten (ovules).
 • Een pessarium. Dit is een rubberen ring die achter in de vagina wordt geplaatst om de baarmoeder te steunen. De ring moet regelmatig door de arts worden gecontroleerd en schoongemaakt.

In de meeste gevallen, zeker bij vrouwen boven de veertig jaar, zullen verzakte organen operatief worden teruggeplaatst. Na de operatie zijn de klachten van de verzakking in de meeste gevallen verdwenen. Het is echter niet te garanderen dat ze nooit meer zullen terugkomen.

Operatie

Met een operatie wordt geprobeerd het beschadigde of uitgezakte bindweefsel te herstellen en worden de organen terug op hun plaats gezet. Een operatie die via de schede plaatsvindt, kan zowel via plaatselijke verdoving (ruggenprik) als onder volledige narcose plaatsvinden. Een buikoperatie vindt meestal onder volledige verdoving plaats. Wat er tijdens de operatie precies gebeurt, hangt af van het verzakte orgaan. Ook een combinatie van operaties bij prolaps zijn mogelijk. Na de operatie verblijft de patiŽnt ongeveer vijf dagen in het ziekenhuis.

Verzakking van de baarmoeder

Wanneer de baarmoedermond in de schede is gezakt, wordt vaak de hele baarmoeder verwijderd. Dit gebeurt vooral bij vrouwen na de overgang of bij hen die zeker weten dat ze geen kinderen meer willen. Er kan ook voor worden gekozen om de baarmoeder met kunststof banden aan het bekken vast te zetten; in dit geval kan de baarmoeder behouden blijven.

Verzakking van de urineleider en blaas

De verzakte voorwand van de schede en de blaas worden weer op hun plaats gezet. Daarbij wordt de uitgerekte wand iets ingenomen. Deze operatie vindt meestal plaats via de schede.

Verzakking van de endeldarm

De endeldarm wordt van de achterwand van de vagina losgemaakt. Vervolgens wordt de uitgerekte achterwand iets ingenomen. Deze operatie vindt plaats via de schede.

Kijkoperatie

Met een kijkoperatie kunnen vrijwel alle vormen van verzakking worden verholpen. Dit gebeurt (nog) niet in alle ziekenhuizen. In expertise centra worden verzakkingen met de operatierobot gecorrigeerd. De voordelen van een kijkoperatie zijn minder pijn, een sneller herstel en korter verblijf in het ziekenhuis. Bij deze operaties wordt een prothese (kunststof matje) geplaatst die de slappe steunweefsels vervangt. Deze vorm van behandeling wordt vaak door een de gynaecoloog en de uroloog in teamverband verricht.

Vaginale operatie

Het is ook mogelijk een prothese te plaatsen via de vagina. De resultaten hiervan verschillen erg per kliniek en operateur. Het is belangrijk te vragen naar de resultaten van de gene die de operatie gaat doen en wat de kans op recidief of het opnieuw optreden van een verzakking is.

Praat hier verder met lotgenoten met prolaps. -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Behandeling prolaps
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Prolaps.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)