Baarmoederverzakking

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Baarmoederverzakking

Wat is een baarmoederverzakking

Bij een baarmoederverzakking is de baarmoeder (uterus) naar beneden in de vagina gezakt. Er zijn verschillende gradaties mogelijk: de baarmoeder kan tot halverwege de vagina zijn gezakt, maar ook kan de baarmoedermond naar buiten steken. Gelukkig wordt tegenwoordig meestal vroeg genoeg ingegrepen om deze laatste situatie te voorkomen. Deze aandoening kan problemen geven tijdens de geslachtsgemeenschap.

Klachten als gevolg van een verzakking zijn vaak niet constant. Zo kan er ís ochtends na het opstaan of na een periode van rust niets aan de hand zijn, maar kunnen er na een dag van inspanning klachten ontstaan. Er is dan sprake van een lage-rugpijn en een zwaar en drukkend gevoel in de buik of tussen de benen, evenals een toenemende vermoeidheid. Ook kan er sprake zijn van pijnlijk geslachtsverkeer.

Wanneer de baarmoedermond in de schede is gezakt, wordt vaak de hele baarmoeder verwijderd. Dit gebeurt vooral bij vrouwen na de overgang of bij hen die zeker weten dat ze geen kinderen meer willen. Er kan ook voor worden gekozen om de baarmoeder met kunststof banden aan het bekken vast te zetten; in dit geval kan de baarmoeder behouden blijven.

Zie verder ook het hoofdstuk behandeling verzakking voor uitgebreidere informatie over de behandeling van een verzakking. -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Baarmoederverzakking
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Prolaps.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)